milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!
milios17
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πήγαινε κάτω
milios17
milios17
Admin
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 4423
Ημερομηνία εγγραφής : 24/10/2012
Τόπος Τόπος : ink
https://newz-spot.blogspot.com/

Τι είναι οι Drivers και γιατί είναι τόσο χρήσιμοι?   Empty Τι είναι οι Drivers και γιατί είναι τόσο χρήσιμοι?

Παρ 8 Φεβ 2013 - 2:49
Πρόκειται για προγράμματα τα οποία κατασκευάζονται από την ίδια εταιρία που κατασκευάζει την συσκευή. Έτσι υπάρχουν drivers για τις κάρτες γραφικών, για τους σκληρούς δίσκους, τις οθόνες κτλ.
Κάθε συσκευή έχει τους δικούς της αν και πολλές φορές μια ομάδα από παρόμοιες συσκευές χρειάζονται τους ίδιους drivers.

Με απλά λόγια, είναι το ενδιάμεσο πρόγραμμα στην συσκευή και τα Windows, κατ’ επέκταση και με τον χρήστη. Πρόκειται για βιβλιοθήκες (dll συνήθως) οι οποίες ξέρουν πως να μιλήσουν στην συσκευή και είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο λειτουργικό σύστημα και σε αυτές.

Χρειάζονται?
Πολλές συσκευές, όπως τα φλασάκια, φαίνεται να μην χρειάζονται drivers για να λειτουργήσουν. Αυτό δεν είναι σωστό. Χρειάζονται, απλά τα Windows έχουν ένα γενικό σετ που ταιριάζει στα περισσότερα φλασάκια της αγοράς. Πολλές φορές μία συσκευή μπορεί να λειτουργήσεις χωρίς τους σωστούς drivers, αυτό μπορεί να την κάνει να υπολειτουργεί ή να μην μπορούν να υποστηριχτούν όλες οι δυνατότητές της.

Για παράδειγμα, αν δεν βάλουμε τους drivers μιας κάρτας γραφικών, η ανάλυση και η ποιότητα των γραφικών που θα εμφανίζονται θα είναι μειωμένη.

Πως τους βρίσκω?
Η κάθε εταιρία που βγάζει ένα μηχάνημα ή μια συσκευή για υπολογιστές, δίνει μαζί και ένα Cd με τους drivers. Σε περίπτωση που χαθεί το cd, οι drivers υπάρχουν και στη σελίδα του κατασκευαστή στο internet.
Πολλές φορές μια απλή αναζήτηση στο google μπορεί να βρει ακριβώς αυτόν τον οδηγό που χρειάζεται η συσκευή. Παράδειγμα: Σε αυτή τη σελίδα της nVidia βρίσκονται όλοι οι οδηγοί για τις κάρτες γραφικών της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής τους. Απλά χρειάζεται να αναζητήσουμε στο Google, το μοντέλο και την σειρά της συσκευής που συνήθως αναγράφονται στο κουτί.
Παράδειγμα αναζήτησης οδηγών για το laptop μου (μοντέλο tx1250ea από την εταιρία HP).
“hp tx1250ea drivers”. Τόσο απλό..

Πως τους εγκαθιστώ?
Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες δίνουν ένα και μόνο αρχείο το οποίο όταν εκτελείται βάζει τους drivers και η συσκευή είναι έτοιμη. Αρκετά συχνά είναι αναγκαίο να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή. Αυτό ζητείται γιατί τα Windows έχουν φορτώσει ήδη έναν driver ο οποίος δεν μπορεί να ξεφορτωθεί διαφορετικά.

Παλαιότερα οι drivers μοιράζονταν σαν πολλά αρχεία και ο χρήστης έπρεπε να τρέξει πολλά σκριπτάκια (scripts). Επίσης αυτό το πρόβλημα υπάρχει στα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στα Linux όπως το Ubuntu.

Αν βάλω λάθος drivers?
Το πιο πιθανό είναι το πρόγραμμα εγκατάστασης των drivers να σε ενημερώσει ότι δεν θα εγκατασταθεί γιατί δεν ταιριάζει με τις συσκευές του υπολογιστή. Ακόμα όμως και αν περάσει αυτό το στάδιο δεν υπάρχει πρόβλημα. Η συσκευή θα υπολειτουργεί ή δεν θα λειτουργεί καθόλου. Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται η εγκατάσταση των σωστών οδηγών. Δεν μπορεί να χαλάσει η συσκευή ούτε ο υπολογιστής.

Όλες χρειάζονται?
Όχι, δεν χρειάζονται όλες οι συσκευές drivers.

Συσκευές που πολύ πιθανόν να μην χρειάζονται drivers:
Απλά ποντίκια και πληκτρολόγια χωρίς έξτρα πλήκτρα, επεξεργαστές, μνήμες ram, σκληροί δίσκοι, cd-rom, dvd-rom, οθόνες, modem-routers, τροφοδοτικά. ηχεία, μικρόφωνα.

Οι συσκευές που σίγουρα χρειάζονται drivers:
Εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, scanners, web-cameras, fax, κάρτες γραφικών, κάρτες τηλεόρασης, ειδικές συσκευές (τηλεχειριστήρια, ελεγκτές), φωτογραφικές μηχανές, μητρικές κάρτες (motherboards), κάρτες ήχου, χειριστήρια παιχνιδιών και προτζέκτορες.

Συσκευές που υπάρχει περίπτωση να μην χρειάζονται drivers:
Usb hub, κινητά, ups.


Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης