milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!
milios17
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

trelostwnfm
trelostwnfm
Admin
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 132
Ημερομηνία εγγραφής : 24/10/2012
Τόπος Τόπος : Καλαμάτα
http://www.trelostwnfm.com/
23022013
Γιορτή ανθρωπιάς...στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Γιορτή ανθρωπιάς...στο δήμο Νεάπολης-Συκεών Trelos10

Με το μήνυμα της ενίσχυσης του εθελοντισμού, της προσφοράς και της δωρεάς οργάνων σώματος, που αναδείχθηκε μέσα από τις εργασίες της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες, άνοιξε ο κύκλος της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Αυτή θα ξεκινήσει σήμερα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου από τη Δ.Ε. Πεύκων και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου στη Δ.Ε. Νεάπολης με στόχο τη μεγαλύτερη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών.
Όπως αναδείχθηκε από τις εισηγήσεις του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Δημήτρη Απατσίδη, της αντιδημάρχου Παιδείας Κατερίνας Τσουκαλά και των ειδικών επιστημόνων, η αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς δεν πρέπει να αποτελεί εφησυχασμό της συνείδησής μας, αλλά χαρά που ικανοποιεί πρώτα εμάς τους ίδιους, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την εποχή της κοινωνικής και οικονομικής απαξίωσης. Την ημερίδα με τίτλο «Ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά της προσφοράς...» διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας (Ζάκκα 25, Νεάπολη).

«Συνταρακτικό μάθημα ζωής...»
Ιδιαίτερη έμφαση στην Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς (23.2-1.3) και τα μηνύματα αλληλεγγύης που αναδεικνύει έδωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης, μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη. Όπως σημείωσε, «ο δήμος Νεάπολης-Συκεών απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας, καθώς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προσκαλώντας τους σ’ ένα συνταρακτικό μάθημα ζωής».
«Η δυναμική συμμετοχή όλων αποτελεί σύμβολο και απόδειξη του σκοπού ύπαρξης και του προορισμού του ανθρώπου, που δεν είναι άλλος από την προσφορά και την αγάπη. Να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάνθρωπο, να γεμίζουμε τη ζωή μας με χαρά, αξιοπρέπεια, επαφή και προσφορά», τόνισε για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Οι 3.766 εγγεγραμμένοι εθελοντές αιμοδότες της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης-Συκεών, περισσότεροι από 150 εθελοντές για αιμοπετάλια, δωρήτριες βλαστοκυττάρων και περίπου 30 καινούργιες δηλώσεις κάθε χρόνο προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είναι οι βασικοί ήρωες μιας συλλογικής και γόνιμης προσπάθειας που αξίζει όλη μας την προσοχή και την αφοσίωση».
Να σημειώσουμε ότι στις 31/12/2012 η Τράπεζα Αίματος κατέγραφε 4.448 μονάδες, ενώ σε κάθε εξόρμηση συμμετέχουν περίπου κατά το 1/3 νέοι αιμοδότες οι οποίοι διαρκώς πολλαπλασιάζονται (το 2012 προστέθηκαν 496 νέοι αιμοδότες).


«Να αναζητήσουμε τον άνθρωπο...»
«Σ’ αυτό τον κόσμο που όλο ένα στενεύει ο καθένας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου και να βρίσκεται», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά. «Αν βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του έχοντα ανάγκη, η διάθεσή μας για προσφορά, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, θα ενεργοποιηθεί ευκολότερα» σημείωσε και πρόετρεψε «να ενεργοποιήσουμε άμεσα τον εθελοντή που υπάρχει μέσα μας».
Όπως επισήμανε, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, ως ο θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλον στον πολίτη, πρέπει να πάρει ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο προσφοράς που υπάρχει σε όλους τους δήμους. Η αξία του εθελοντισμού και το μήνυμα που περνάει χρειάζεται να προστατεύεται και να ενισχύεται συνεχώς μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Στο δήμο μας αυτό το κάνουμε πράξη, με την πεποίθηση ότι ο εθελοντισμός, ειδικότερα στην παρούσα κοινωνική πραγματικότητα, πρέπει να θεωρείται στάση ζωής. Η συμβολή του στη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας, μπορεί να θέσει γερά θεμέλια στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εδραιώσει την κοινωνική αλληλεγγύη προσδίδοντας νόημα και νέο περιεχόμενο στην καθημερινότητα μας».

Δωρεά βλαστοκυττάρων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η δρ. Βιολογίας κι εκπρόσωπος του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» Αγγελική Ξαγοράρη, στο νοσοκομείο λειτουργεί από το 2009, δημόσια τράπεζα ομφαλιοπλακουντικού αίματος από γονείς που αποφασίζουν να δωρίσουν τον πλακούντα. Τα μοσχεύματα προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια και η επεξεργασία και η φύλαξη τους γίνεται εντελώς δωρεάν.
«Έχουμε ήδη παραλάβει 14.373 μοσχεύματα εκ των οποίων έχουμε επεξεργασθεί και αποθηκεύσει τα 2911. Κι αυτό γιατί ένα μόσχευμα πρέπει να μας αποσταλεί εντός 48ωρου και δεχόμαστε πάρα πολλά από επαρχιακές πόλεις. Επιπλέον, κρατάμε μόνο τα μοσχεύματα που έχουν όγκο μεγαλύτερο από 70 ml, γιατί όσο πιο πολύ όγκο έχουν, τόσο πιο πολλά είναι και τα βλαστοκύτταρα», εξήγησε και κατέληξε:«Σε μία γεωγραφική κατανομή προέλευσης των μοσχευμάτων παρατηρούμε ότι περισσότερα προέρχονται από το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθεί ο νομός Έβρου και ο νομός Σερρών. Τα μοσχεύματα ελέγχονται για λοιμογόνους παράγοντες και διατηρούνται σε ειδικούς ασκούς σε δεξαμενές υγρού αζώτου. Κάθε μόσχευμα, παίρνει έναν κωδικό και φυλάσσεται σε ατομικά αρχεία, ενώ μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 25 χρόνια».

«Τα αιμοσφαίρια - Ταξίδι στην πηγή της ζωής»
Στην ανάγκη δημιουργίας εθελοντικής αιμοδοτικής συνείδησης στα παιδιά αναφέρθηκε ο λέκτορας αιματολογίας του ΑΠΘ και γενικός γραμματέας της εθελοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης προώθησης εθελοντικής αιμοδοσίας και φίλων των ατόμων με μεσογειακή αναιμία «Πηγή Ζωής», Βασίλης Περιφάνης. Όπως εξήγησε, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αιμοσφαίρια» που εκπόνησε ο σύλλογος «Πηγή Ζωής» και είναι βασισμένο στη γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα αιμοσφαίρια - Ταξίδι στην πηγή της ζωής», εξηγείται στους μικρούς μαθητές η διαδικασία της μετάγγισης και προσπαθεί να εισαχθεί η έννοια του εθελοντισμού, η αγάπη για το συνάνθρωπο και να δημιουργηθεί στα παιδιά αιμοδοτική συνείδηση, έτσι ώστε στα 18 τους χρόνια να γίνουν συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδότες.
Άλλωστε, οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες αφού μόνο οι θαλασσαιμικοί στη χώρα μας χρειάζονται 150.000 φιάλες αίματος ετησίως. «Πρόκειται για το ¼ των συνολικών αναγκών για αίμα στα νοσοκομεία πανελλαδικά», διευκρίνισε στην ημερίδα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Θεσσαλονίκης Βασίλης Δήμος. «Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «υπάρχουν 3.000 άτομα με θαλασσαιμία, όπως αποκαλούμε πλέον τη νόσο αφού συναντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο στην Μεσόγειο». Oι ανάγκες της χώρας μας καλύπτονται κύρια ακόμη από το συγγενικό περιβάλλον (περίπου 50%), από εθελοντές αιμοδότες (μόνο το 40%) και το υπόλοιπο από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ ένα μικρό μέρος με εισαγωγή αίματος από την Ελβετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν ένας στους 10 από τους υγιείς ενήλικες (περίπου 6.000.000 συμπολίτες) έδινε αίμα μία φορά τον χρόνο θα καλύπτονταν το 90% των βασικών αναγκών μας.

«Ευλογία να γίνεις χρήσιμος...»
«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα πρέπει να προσπαθούμε να γινόμαστε χρήσιμοι. Το σημείο της μέγιστης αχρηστίας μας για την κοινωνία είναι ο θάνατός μας. Ποια μεγαλύτερη ευλογία λοιπόν να γίνεις χρήσιμος για την κοινωνία και με τον θάνατό σου; Να δώσεις κάτι για να ζήσει στο σώμα κάποιου άλλου ενός παιδιού, το οποίο θα πρέπει να μεγαλώσει να παντρευτεί, να αποκτήσει κι αυτό παιδιά;», σημείωσε ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης.
Όπως υπογράμμισε, «κάθε 27 λεπτά γίνεται κάπου στον κόσμο μια εγχείρηση μεταμόσχευσης, όμως κάθε 2 ώρες και 24 λεπτά κάποιος πεθαίνει, ενώ περιμένει να βρεθεί δότης που θα του έσωζε τη ζωή». «Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως έως το 2015 φτάνει τις 105.000 μεταμοσχεύσεις ανά έτος. Παρά τις προσπάθειες των διαφόρων ηγεσιών του ΕΟΜ, τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση του αριθμού των δοτών και η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού πίνακα, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής της δωρεάς οργάνων στους Έλληνες είναι της τάξης 90-95%», ανέφερε.
«Το σύστημα ‘‘χάνει’’ ασθενείς με ακριβό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Γάκης εξηγώντας ότι «το μέσο πραγματικό κόστος του νεφροπαθούς κατ’ έτος είναι 50.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος αιμοκάθαρσης για τους 10.000 νεφροπαθείς μας, υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ ανά έτος και το κόστος του μεταμοσχευμένου δεν ξεπερνά τις 8.500 ευρώ ανά έτος. Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν μέση επιβίωση στα 5 χρόνια 46% ενώ αυτοί που θα μεταμοσχευθούν 90% και αναμφισβήτητα καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα στην Ελλάδα είναι 6,5 χρόνια. Άρα το 60% των νεφροπαθών θα έχει πεθάνει περιμένοντας ένα μόσχευμα». Όπως ανέφερε, «μία ανεπίπλεκτη μεταμόσχευση ήπατος Έλληνος ασθενούς στο εξωτερικό στοιχίζει στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς 200 -250.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τις 30-40.000 ευρώ. Με το ποσό της διαφοράς μιάς και μόνο μεταμόσχευσης μπορεί να δοθεί δουλειά σε πέντε συντονιστές ιατρούς οι οποίοι θα εξασφαλίσουν 6-10 δότες ανά έτος έκαστος, δηλαδή συνολικά 30-50 δότες ανά έτος που μεταφράζονται σε 120-250 μοσχεύματα ανά έτος».

«Εγκληματική η άρνηση των μεταμοσχεύσεων»
«Από πολλές πλευρές η άρνησή μας των μεταμοσχεύσεων είναι επικίνδυνη για να μην πω εγκληματική. Είναι και σε τέτοιο βαθμό επικίνδυνη που θα πρέπει αυτοί οι οποίοι δεν το ξέρουν το θέμα ή δεν είναι εξοικειωμένοι, ή δεν θέλουν να εξοικειωθούν τουλάχιστον ας αφήσουν τα πράγματα να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε και να μην σταθούν εμπόδιο», σημείωσε με έμφαση ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Τάσκος κάνοντας αναλυτική παρουσίαση των όρων και προϋποθέσεων για τη δωρεά οργάνων σώματος.

Εξόρμηση ανθρωπισμού κι αλληλεγγύης
Μέσα σ’ αυτό το θετικό κλίμα, όπως ενισχύθηκε και κατά την ειδική ημερίδα που αποτέλεσε πρωτοβουλία ώθησης στη δωρεά οργάνων σώματος, πραγματοποιείται η πρώτη για το 2013 Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, από αύριο Σάββατο 23 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 1 Μαρτίου.
Με κεντρικό σύνθημα «Συμμετέχουμε με το χέρι στην καρδιά» το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας, καθώς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προσκαλώντας τους σ’ ένα συνταρακτικό μάθημα ζωής! «Η δυναμική συμμετοχή όλων αποτελεί σύμβολο και απόδειξη του σκοπού ύπαρξης και του προορισμού του ανθρώπου, που δεν είναι άλλος από την προσφορά και την αγάπη. Με την αγάπη όλα μπορούμε να τα πετύχουμε -να πραγματοποιούμε τις ευχές και τα όνειρά μας, να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάνθρωπο, να γεμίζουμε τη ζωή μας με χαρά, αξιοπρέπεια, επαφή και προσφορά», επισημαίνουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης, και προσθέτουν: «Οι περισσότεροι από 3.500 εθελοντές της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης-Συκεών είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια του δήμου μας να κρατά μόνιμα μια ανοιχτή μεγάλη αγκαλιά για όποιον πονά και μάς χρειάζεται σε κρίσιμες ώρες. Αιμοδότες, δότες αιμοπεταλίων, δωρητές οργάνων σώματος και δωρήτριες βλαστοκυττάρων, είναι οι βασικοί ήρωες μιας συλλογικής και γόνιμης προσπάθειας που αξίζει όλη μας την προσοχή και την αφοσίωση. Ευχαριστούμε όλους τους παλιούς εθελοντές και καλούμε τους νέους να δώσουμε όλοι μαζί -με το χέρι στην καρδιά- αμοιβαία υπόσχεση κοινωνικής ευθύνης».
Η εξόρμηση θα φιλοξενηθεί και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Εκτός από την προσφορά αίματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται και στα Δίκτυα Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων, Δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων του δήμου. Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Γ.Παπανικολάου, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εξόρμησης έχει ως εξής:
Σάββατο 23/2 9.00 π.μ.-2.00 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων
Κυριακή 24/2 8.00 π.μ.-2.00 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Δευτέρα 25/2 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τρίτη 26/2 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τετάρτη 27/2 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Πέμπτη 28/2 9.00 π.μ.-2.00 μ.μ. στο Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου
Πέμπτη 28/2 και
Παρασκευή 1/3 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης

Μόνιμα ανοδική τροχιά
Να σημειωθεί ότι κάθε τακτική εξόρμηση εθελοντικής αιμοδοσίας καταγράφει εξαιρετικά θετικούς δείκτες, οι οποίοι παρουσιάζουν μόνιμα ανοδική τροχιά. Στην τελευταία για το 2012 «Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, συγκεντρώθηκαν 746 μονάδες αίματος και μετείχαν 90 νέοι αιμοδότες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη εξόρμηση του Οκτωβρίου του 2011 είχαν συγκεντρωθεί 735 μονάδες αίματος, δηλαδή 11 λιγότερες από το 2012, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των εθελοντών συμπολιτών μας μεγαλώνει.
Επίσης, στο σύνολο του έτους καταγράφεται αξιοσημείωτη άνοδος, αφού το 2011 η Δημοτική Τράπεζα Αίματος ενισχύθηκε με 2.065 μονάδες, ενώ το 2012 συγκεντρώθηκαν 2.315. Μεγάλη συμμετοχή στις εκστρατείες έχουν οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς μέλη των οποίων στην εξόρμηση του Οκτωβρίου πρόσφεραν συνολικά 135 μονάδες αίματος, ενώ μόνιμοι μόνιμοι αρωγοί των διοργανώσεων εθελοντικής αιμοδοσίας είναι η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και οι Ιεροί Ναοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, η Ένωση Γονέων Συκεών, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και η Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής (2313 313116, -160)
Συμβουλευτικός Σταθμός (2313 313151, -154)

*seleo.gr
Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο:reddit

Σχόλια

Κανένα σχόλιο.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης