milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!
milios17
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

milios17
milios17
Admin
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 4423
Ημερομηνία εγγραφής : 24/10/2012
Τόπος Τόπος : ink
https://newz-spot.blogspot.com/
22012013
«Χωρίς τον ξενοδόχο» τα σενάρια για ελληνική έξοδο από το ευρώ CAA1C93E66E554A5EC1A48E45365BED7
Πώς έπεσαν έξω οι κινδυνολόγοι για την Ελλάδα…
Ως ένα είδος «λογαριασμού χωρίς τον ξενοδόχο» σε βάρος της Ελλάδας, χαρακτηρίζει το περιοδικό «Φορμάτ», την έντονη φημολογία γύρω από μία ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο αυστριακό οικονομικό περιοδικό, επισημαίνεται πως την περασμένη χρονιά πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές είχαν προβλέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χωρίς να λογαριάζουν αφενός την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων πολιτικών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσουν τη Νομισματική Ένωση και αφετέρου τα βάρη που οι Έλληνες ήταν διατεθειμένοι να επωμιστούν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί, που επικαλείται το περιοδικό, αυτοί οι παράγοντες είχαν υποτιμηθεί και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι φέτος πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί, ωστόσο η πιθανότητα δεν είναι μηδενική».

Το «Φορμάτ» σημειώνει, πως λίγο πριν από το φετινό Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε ορθώς προβλέψει το 2008 την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Κον, ο Ρογκόφ και ο Στίγκλιτς, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, αν και οι επενδυτές έχουν περιορίσει τα στοιχήματα για τη διάλυση του ευρώ, λόγω και των ενδείξεων, ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ενίσχυση της οικονομίας και να δηλώνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ υψηλός για όλους, όμως οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συνειδητοποιήσει, ότι μια κατάρρευση της Ευρωζώνης θα σήμαινε το τέλος της Ευρώπης ως ηγέτιδας δύναμης στην πολιτική και την οικονομία.

Στο άρθρο παρατίθενται ενδείξεις, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με το ευρώ να σημειώνει σταθερά άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Ισπανίας έχουν μειωθεί.

Βέβαια, για τους απαισιόδοξους, που φαίνεται πως δεν αλλάζουν την άποψή τους, απλώς έχει παραταθεί ο χρονικός ορίζοντας για τη διάλυση της ευρωζώνης, με τον Νουριέλ Ρουμπινί να θεωρεί ότι φέτος υπάρχει πιθανότητα 30% για αποχώρηση της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, ενώ, κατά την εκτίμησή του, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 50% τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της Pimco, θεωρεί, ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εκτιμά, ότι η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη, μπορεί να αναζωπυρωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, εάν φανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει ή εφόσον είναι μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

Για τον Κένεθ Ρόγκοφ, «όλα τα μέτρα της ΕΚΤ θα αποδειχτούν άκυρα», αν οι κυβερνήσεις δεν προωθήσουν μια πραγματική δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση.




newsbeast.gr
Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο:reddit

Σχόλια

Κανένα σχόλιο.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης