milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

milios17
Καλώς ήρθατε στο milios17.com Περιηγηθείτε στις συζητήσεις και διαβάστε όλα τα μηνύματα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς εγγραφείτε τώρα!
milios17
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πήγαινε κάτω
milios17
milios17
Admin
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 4423
Ημερομηνία εγγραφής : 24/10/2012
Τόπος Τόπος : ink
https://newz-spot.blogspot.com/

Πασχαλινό τσουρέκι με προζύμι Empty Πασχαλινό τσουρέκι με προζύμι

Κυρ 7 Απρ 2013 - 22:55
Πασχαλινό τσουρέκι με προζύμι Shutterstock_75689005

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το προζύμι
4 φλιτζάνια αλεύρι από τα 2 κιλά της συνταγής μας
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γραμμάρια ξερή μαγιά
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα

Για το τσουρέκι
2 κιλά σκληρό αλεύρι
10 αυγά
650 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια



Εκτέλεση


Για το προζύμι
Μέσα σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά, την ρίχνουμε μέσα σε ένα λεκανάκι και προσθέτουμε αλάτι και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι (από τα 2 κιλά αλεύρι της συνταγής μας) και αναμιγνύουμε καλά.

Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. περιμένουμε μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.

Για τη συναρμολόγηση ζύμης - προζύμι
Σε ένα άλλο λεκάνάκι βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το προσθέτουμε το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στην μέση.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι.
Συνεχίζουμε ζυμώνοντας την ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη.

Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη για το τσουρέκι με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (είναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλάσια σε όγκο.

Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).

Σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. το Τσουρέκι μας θα είναι έτοιμο σε 35-45 λεπτά.



sidagi.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης